Wikipedia: “Bedrog of waarheden?”

Iedereen kent het wel, dat moment waarop je samen op een verjaardag zit en je je afvraagt wat dat bepaalde woord of die bepaalde term nou betekende. Maar wat is echt? En wat is gelogen? Hebben mensen snel de mogelijkheid iets te posten, of is er een vorm van censuur?

 

De zandbank

Wikipedia heeft een bepaalde pagina, genaamd de ‘Zandbank’. Dit is een soort van werkruimte, waar je rustig je gang kan gaan en je informatie uit kunt typen. Je hebt hierbij een functie waar je op ‘voorbeeld’ klikt, zodat je kunt zien hoe de pagina er uit gaat zien. Je hier op deze pagina ook je werk opslaan – en uiteindelijk natuurlijk publiceren.

 

Overlegpagina op IP-adres

Wikipedia heeft niet alleen een kladblok in de site verwerkt, ook een overlegpagina. Wanneer je hiermee te werk gaat, krijg je een blanke pagina die gekoppeld is aan je IP-adres (het ‘serienummer’ van je computer of laptop). Je kunt deze pagina naar andere mensen sturen, zodat zij die pagina ook kunnen bewerken. Daarnaast gaat het door een censuur heen, waarbij Wikipedia plagiaat, grof taalgebruik of andere ongepaste regelschendingen. Wikipedia meldt op de overlegpagina zelf ook:

 

Let op: neem geen teksten over van andere bronnen die niet vrij te gebruiken zijn of waar auteursrecht op rust!
Wikipedia is een 
neutrale encyclopedie en dus niet bedoeld voor reclame of promotie van uw website, bedrijf, etc. of het uitdragen van een standpunt.

 

Betrouwbaar

Al hoewel iedereen wat op Wikipedia kan plaatsen, is het wel degelijk betrouwbaar. Wanneer er verschillende versies over een onderwerp gepubliceerd zijn, wordt er bijvoorbeeld al eentje verwijderd – na grondig onderzoek. Zoals al eerder vermeld, heeft Wikipedia een zoekmachine die de door de site opgesteld regels doet zuiveren. Daarnaast is er maar een heel klein aantal mensen die een pagina op wikipedia samenstellen zonder dat ze er echt verstand van hebben.

 

Bronnen:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:ZandbakDit is de zogenaamde ‘probeerruimte’ van Wikipedia. Het aantekeningenpapier, als het ware.

 

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Overleg_gebruiker:82.217.206.230&action=edit – Overlegpagina, gekoppeld aan je IP-adres.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather