Webcam hacken: Kijkt er iemand met je mee?

Tegenwoordig bevatten bijna alle computers een ingebouwde webcam. Heel handig zo’n ding, maar een webcam is heel makkelijk te hacken. Als je niet goed oplet kunnen wildvreemde mensen makkelijk met jouw camera meekijken.

 

Wat is webcam hacken?

Webcam hacken is het overnemen van iemands webcam, zonder dat hij of zij dit doorheeft. Een webcam gaat ongemerkt aan, en de hacker kan precies zien wat jij aan het doen bent. Of dit nou heel suf huiswerk maken is, of dat jij je aan het omkleden bent terwijl je computer aan staat. Op het laatste doelen de meeste hackers.

 

Hoe kun je zien dat jouw computer gehackt is?

Sommige computers hebben naast hun webcam een klein lichtje zitten. Dit lichtje gaat branden als de webcam actief is. Zodra dit lampje gaat branden, zonder jij deze aan hebt gezet, is de kans groot dat een hacker de controle heeft over jouw webcam.

Ook geven sommige virusscanners aan dat er iets niet helemaal klopt aan de computer, dus een goede virusscanner is een must-have!

 

Hoe komen hackers zo makkelijk in mijn computer?

Een webcam hacken wordt vaak kinderspel genoemd. Er zijn verschillende sites die uitleg geven over hoe je een webcam moet hacken. Stappen zijn vaak gedetailleerd beschreven en makkelijk op te volgen. Maar de kern van het probleem blijft een lek in de software, of mensen die vergeten hun camera te vergrendelen met een sterk wachtwoord. Het OM wil dat het software alarm moet kunnen slaan zodra er een hack is gevonden. Echter is hier tot nu toe nog niets mee gedaan.

 

Hoe zorg ik dat mijn computer niet gehackt word?

Niet gehackt worden is nooit helemaal te voorkomen. Wel is er een klein stickertje te verkrijgen die je voor je webcam kan plakken. Als de webcam aangaat is er dan niets te zien. Ook is het zoals ik eerder zei erg belangrijk een goede virusscanner te hebben.

 

 

Bron:

http://www.volkskrant.nl/media/justitie-plak-een-sticker-op-je-webcam~a3577943/

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather