Trolling: Trollers zijn criminelen

Trolling, het woord is uitgegroeid tot een van de bekendste internet begrippen van de laatste jaren maar wat houdt het precies in en wat zijn de consequenties?

Eigenlijk is het heel simpel, Een trol in een internetomgeving is een persoon die op Usenet, fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met als doel voorspelbare emotionele reacties, zoals woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen, ook wel flames genoemd, van andere mensen uit te lokken, opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen. Het gebruik van het woord trol in deze zin, is afkomstig van de vroege uitsluitend Engelstalige internetgemeenschap.

Volgens internetexpert Jonathan Bishop is trolling net een simpele grap maken maar een geniepige manier van beschadigen. “ik denk dat mensen niet op een provocerende manier in het openbaar of via internet mogen reageren op serieuze en belangrijke zaken. Mensen die trollen nemen geen verantwoordelijkheid over wat het met andere kan doen dus zie ik het als een soort pesten”

Juridisch gezien hebben mensen die slachtoffer zijn van trolling geen poot om op te staan, schelden en pesten via het internet is niet strafbaar. Pas als er serieuze bedreiging plaats vinden kunnen autoriteiten er een zaak van maken. Bishop zou hier graag verandering in zien komen. “ik ben met een soort trolling vaardigheid pakket begonnen waarin je verhalen van slachtoffers kan lezen, daarin kan je heel duidelijk zien wat het met die mensen doet. Vanuit daar kan je brainstormen over de consequenties. Zodat het aantal slachtoffers zal dalen.” aldus Jonathan Bishop

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather