Photoshop: Is Alles Wat Je Ziet De Werkelijkheid?

Tegenwoordig zijn vrijwel alle foto’s die je in tijdschriften, op websites, foto’s van reclames, soms zelfs in de krant ziet gephotoshopt. Niets is wat het lijkt in de wereld van fotografie, je wordt dagelijks meerdere keren gefopt. Hoeveel van wat je ziet is nou eigenlijk onbewerkt en puur?

Wat is photoshop?
photoshop is in de jaren negentig ontstaan, Adobe kwam in februari 1990 met de eerste versie. Het programma Adobe Photoshop is overigens het bekendste programma waarmee je foto’s kunt bewerken. Met photoshop kan je een afbeelding helemaal naar jou wens maken. Zo kan je dingen weg knippen, je kan oneffenheden verwijderen, je kan dingen bijvoegen et cetera. Je kan dus eigenlijk een heel nieuw beeld creëren.

Wanneer wordt photoshop gebruikt?
photoshop word vaker gebruikt dan je denkt. Bijna alle foto’s die in reclames worden gebruikt en je in tijdschriften ziet zijn bewerkt. Bepaalde make-up merken bewerken het opgemaakte gezicht van een meisje, werken oneffenheden weg, maken kleuren feller en dit alles zodat jij het product koopt. Ze verkopen je producten waarmee je zogenaamd perfect zou worden. Terwijl het model perfect is gemaakt door een computer programma. Dit geldt ook voor photoshoots die je bijvoorbeeld in tijdschriften ziet staan. De meisjes die model staan worden dunner gemaakt, hun huid vlekkeloos en hun haar perfect in model. Dit is niet de werkelijkheid.

Wat voor gevolgen heeft photoshop?
Doordat er zoveel afbeeldingen worden bewerkt krijg je een verkeerd beeld van dingen. Vooral pubers zijn hier heel erg gevoelig voor en daar spelen bedrijven slim op in. Het meisje op de foto van de advertentie van een merk ziet er perfect uit en jij wilt er alles aan doen om er ook zo uit te zien. Je koopt vervolgens het product en smeert er op los maar krijgt maar niet het gewenste effect. Dit beïnvloedt jou zelfbeeld dus flink. Hetzelfde geld voor de modellen in de tijdschriften. Ze hebben mooie, slanke figuren en jij wilt dat ook. Je wordt onzeker over jou eigen lichaam, gaat op dieet, eet minder of in het ergste geval, je hongert jezelf uit.

Besef heel goed dat niet alles wat je ziet echt is, laat jezelf niet teveel beïnvloeden door foto’s die je ziet. Je wordt vaker voor de gek gehouden dan je denkt.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather