Phishing: Is het te voorkomen?

Phishing is een vorm van internetfraude. Hierbij worden mensen doorgelinkt(vaak via een mail) naar een nagemaakte website van hun bank. De slachtoffers vullen niets vermoedend hun gegevens in en de fraudeur heeft beet. Hij heeft nu toegang tot alle bankgegevens van het slachtoffer en kan makkelijk, soms zelfs onopgemerkt geld van een rekening afschrijven.

In het begin leken de mailtjes nep, maar nu beginnen ze steeds echter te lijken. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er maar liefst 35.000 meldingen binnen gekomen bij de fraudehulpdesk. Dat zijn er 14.000 meer dan in dezelfde periode als 2014.

 Hoe herken je phishing-berichten?

Vaak zijn de mails van fraudeurs niet aan de klant persoonlijk gericht en bevat vaak spelfouten. Ook wordt er vaak gedreigd in een mail, dat het account geblokkeerd zal worden enz. De link die je doorverwijst naar de website bevat altijd kleine verschillen dan met de originele link. Dus de link goed controleren is altijd erg belangrijk, al helemaal als je het mailtje niet vertrouwd. Zelf heb ik ook wel eens een mailtje van de zogenaamde ING bank gehad, of ik mijn gegevens opnieuw wilde invullen. Aangezien ikzelf niet lid ben van deze bank, wist ik al snel dat dit een vorm van internetfraude was.

Hoe is Phising te verkomen?

Ondanks Phishing nooit helemaal te verkomen is, Kun je wel al een heel eind komen. Zo moet je ervoor zorgen dat de computer goed beveiligd is met een virusscanner, regel je  bankzaken alleen vanaf een account met bewerkte rechten en stel je een spamfilter in. Zo wordt alle mail met de naam van een bank in de afzender automatisch verwijderd. Als de bank namelijk iets belangrijks te melden heeft zullen ze dit nooit per mail laten weten, maar telefonisch, of via een geprinte brief.

Toch in het slimme systeem van een fraudeur getrapt?

Ben je toch slachtoffer van Phishing geworden? Neem dan altijd contact op met je bank. Zij zullen de codes van je online bankaccount veranderen. Verwijder absoluut niet de bewijzen van je computer, hiermee kun je aangifte doen bij de politie en is er een kans dat de fraudeurs gepakt worden.

Bronnen:

http://www.volkskrant.nl/tech/phishing-herken-je-zo~a4057633/

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4032488/2015/05/19/Fors-meer-meldingen-over-phishing-mails.dhtml

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather