Online zoekacties: Helpt sociale media bij het terugvinden van je vermiste spullen?

Een vermiste portemonnee, fietssleutel, of mobiel. Na lang zoeken plaatsen de mensen met nog een klein sprankje hoop een bericht op Social Media. Daarin roepen ze mensen op om mee te zoeken naar hun vermiste dierbare goederen. Helpt de kracht van Social Media bij het terugkeren van deze spullen, of heeft het allemaal maar weinig zin?

Het bereik van sociale media
Bijna 9 op de 10 mensen maken gebruik van sociale media. Er zijn alleen al op Facebook 8,9 miljoen mensen boven de 15 lid van het sociale media. Vorig jaar waren dit er 7,9 miljoen. Dit betekend een stijging van 13 procent. Een stijging van het aantal gebruikers betekend meer bereik en dus meer kans dat jouw post over je vermiste mobieltje bij de vinder terecht komt. Echter neemt het gebruik van andere Social Media als Twitter wel af.

Vermiste personen en dieren
Statussen over vermiste spullen worden vaak massaal gedeeld. Iets wat vaak nog meer gedeeld wordt is een post over vermiste kinderen of dieren. De empathie van mensen speelt hierin een grote rol. Ze raken geëmotioneerd, waardoor het ze meer prikkelt om het bericht te gaan delen en dus meer mensen oproepen om mee te zoeken.

Gestolen retrobusje gevonden via Facebook
Stef Brans is een van de mensen die iets heeft teruggevonden via Facebook. Zijn camperbusje werd gestolen. Hij besloot, samen met zijn vrouw Margreet Zwart een bericht te posten op Facebook. Dit bericht werd maar liefst 350 keer gedeeld en met succes! Een dag later werd het busje teruggevonden in Antwerpen .

De kracht van Sociale Media helpt dus zeker bij het terugvinden van gestolen/vermiste goederen. Mits je genoeg mensen oproept om het te delen.

 

 

 

 

 

Bronnen:

http://www.marketingfacts.nl/berichten/nationale-social-media-onderzoek-2014

http://www.idee-pmc.nl/zijn/empathie.html

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3939910/2015/04/01/Facebook-voorkomt-verschepen-gestolen-huwelijkscadeau.dhtml

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather