Online Identiteitsfraude: Hij Heeft De Tijd Van Haar Leven

Identiteitsfraude komt steeds vaker voor, vooral online. Uit een onderzoek van het PWC (2013) blijkt dat 16,3% van de Nederlandse bevolking ooit slachtoffer is geweest van identiteitsfraude.
 
Wat is identiteitsfraude?
Er is sprake van identiteitsfraude wanneer iemand illegaal gebruik maakt van de persoonsgegevens van een ander. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld online spullen te bestellen op iemand anders naam en vervolgens niet te betalen. Ook kan iemand de identiteit aannemen van een ander doormiddel van een nep profiel aan te maken op bijvoorbeeld Facebook. Vaak zijn de mensen die deze profielen maken zich niet bewust van het feit dat dat wettelijk niet mag.
 
Catfish
Iemand die een andere identiteit aanneemt via sociale media om bijvoorbeeld zijn of haar zelfvertrouwen een boost te geven, noem je een ‘Catfish’. In de Amerikaanse serie ‘Catfish: the tv show’ volgen filmmakers Nev en Max een aantal jongeren die slachtoffer zijn van identiteitsfraude. Deze jongeren hebben iemand leren kennen op internet en hebben een internet-relatie opgebouwd en hebben deze persoon nooit in het echt ontmoet. Vaak is het zo dat de mensen achter het toetsenbord niet zijn wie ze beweren. Hier is sprake van identiteitsfraude.
 
Hoe kan je identiteitsfraude voorkomen?
Identiteitsfraude is vooral te voorkomen door voorzichtig om te gaan met je persoonsgegevens. Probeer niet te veel informatie over jezelf op internet te zetten. Scherm je Facebook profiel af en geef nooit je bankgegevens aan een ander.
 
Aanpak van identiteitsfraude
Je kan aangifte doen bij de politie als je slachtoffer bent van identiteitsfraude. Dit kan pas wanneer iemand een strafbaar feit heeft gepleegd onder jou naam. Daar valt bijvoorbeeld oplichting, een nep profiel op facebook en een bestelling onder jou naam die jij niet geplaatst hebt onder.
 
Op straat
Op straat hebben we rond gevraagd of mensen wel eens met online identiteitsfraude te makken hebben gehad en of zij wel eens online identiteitsfraude hebben gepleegd. 8 op de 10 was nog nooit in aanraking met identiteitsfraude in aanraking genomen. De mensen die er wel is mee in aanraking zijn gekomen, gaven aan dat er een nep Facebook of Instagram profiel werd aangemaakt, waar zij slachtoffer van werden of iemand in hun nabije omgeving.
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather