Malware: voorkomen beter dan genezen

Malware is een verzamelnaam voor software die opzettelijk schade aanbrengt op je computer. Er zijn verschillende vormen van malware, de bekendste is het ‘virus’. De gevolgen van malware kunnen flink schadelijk en riskant zijn. Malware heeft als doel vaak je privacy schenden, schade aanbrengen op je computer of de normale werking van je computer verstoren.

 

Wat is de oorzaak van malware?

 

Malware word vaak veroorzaakt door dat er lekken in een besturingssysteem zitten. Door deze lekken kan er makkelijker malware op je computer worden geïnstalleerd. Door illegale bestanden te downloaden kan je computer ook geïnfecteerd worden.

 

Hoe is malware te voorkomen?

 

Als je computer een eigen leven gaat leiden, is de kans groot dat er malware op staat.  Malware is onder andere te voorkomen door een virusscanner op je computer te zetten. Een virusscanner kan een virus of lek op tijd ontdekken en voorkomen dat deze op je computer komt te staan. Ook is het verstandig om je besturingssysteem up-to-date te houden. Ten slotte is het belangrijk niet op alle linkjes te klikken die je online tegenkomt.

 

Soorten malware

 

De bekendste soort malware is een computervirus. Een computervirus infecteert bestanden en richt schade aan op de computer. Daarnaast heb je ook de zogenaamde computerworm. De computerworm verspreidt zich snel over bijvoorbeeld het netwerk en richt schade aan. Ook heb je adware. Adware zorgt voor allerlei vervelende advertenties, ook wel banners genoemd. Verder heb je bijvoorbeeld spyware, dit virus steelt informatie over de gebruiker van de computer en verkoopt je privégegevens door.

 

Malware verwijderen

 

Wanneer je er achter bent gekomen dat er malware op je computer staat, is het belangrijk verspreiding te voorkomen en de virussen zo snel als mogelijk te verwijderen. Ga niet meteen allerlei anti-malware programma’s downloaden want die kunnen ook vol zitten met virussen. Het beste is een specialist in te schakelen. Een goede computerexpert weet wat hij doet en kan er voor zorgen dat niet alleen de malware verwijderd wordt maar kan ook voorkomen dat er nog een keer malware op je computer terecht komt.

 

 

 

Bronnen:

 

www.malwareverwijderen.nl

www.nationaalcomputerforum.nl

www.wikipedia.com

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather