Quantified Self: Leer jezelf nog beter kennen!

Bewust of onbewust, we doen er allemaal aan mee. Onszelf opmeten, bijhouden wat we eten, drinken, slapen, het dataverbruik, je uitgave en ga zo maar door.

Voor het opmeten van al deze dagelijkse handelingen heb je één begrip:

The Quantified Self.

 

Waarom doen mensen dit?

Veel mensen beginnen hiermee, omdat ze graag overzicht houden in hun leven. Dit kan allemaal heel simpel door wat apps op je smartphone the downloaden en zij houden het allemaal voor je bij.

Het begint meestal met 1 of 2 handelingen die ze bij willen houden en voor ze het door hebben slapen ze met een hoofdband om, om hun slaapgedrag te meten.

Het ziet er misschien allemaal gek uit, maar dat is het zeker niet. Zo houd je precies bij hoe je leeft. Aan de hand hiervan kan je makkelijk zien of je gezond leeft of wat er nog aan kan verbeteren.

 

Hoelang doe je dit en wanneer begin je ermee?

Dit hangt helemaal van jezelf af. Het kan een dag, een maand maar ook een jaar. Wat jij dus wil. Een aantal deskundige hebben zich voor een jaar lang opgemeten en bijgehouden. Dit was dan voor wetenschappelijke doeleinden, maar zelf hebben ze er ook heel veel aan.

De meeste mensen die met QS beginnen, vinden het het vooral leuk en zijn nieuwsgierig wat het ze oplevert. Het wordt dat een gewoonte en dan letten ze niet meer op de tijdsduur van het experiment.

Het wordt ook wel voor medische doeleinden gebruikt. Wanneer iemands eetgedrag moet veranderen, kan je aan de hand van the QS kijken wat diegene verkeerd doet en zo kan een arts zijn of haar leven verbeteren.

 

Hoe het allemaal is ontstaan?

De eerste vormen van zelfcontrole verschenen in de jaren ’70 onder de term sousveillance. Hier werd met behulp van draagbare sensoren en computer informatie verkregen van gebruikers. In 2007 was het journalist Gary Wolf van het techmagazine Wired, die met Quantified Self kwam. Hij had een gelijknamige blog opgericht. Hier werd de term omschreven als een samenwerking van gebruikers om zelfcontrole en zelfkennis te delen.

 

Bekende ‘zelfmeters’

 

In Nederland heb je een aantal onderzoekers die zichzelf een jaar lang hebben gemeten. Peter Joosten is hier één van.

Hoe hij het heeft ervaren zie je in het interview!

 

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=SZEc4JBU2sA

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather