Internet: zijn voordelen en nadelen

Internet bestaat in Nederlands sinds 1986. Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot het internet: mobiele telefonie (3G en 4G), kabel- en draadloze verbinding. Mobiele telefonie is  –vooral onder de jongeren – een populair begrip. Het bereikbaar zijn op internet wordt steeds belangrijker en voor veel mensen lijkt internet tot hun eerste levensbehoefte te behoren.

 

Wi-Fi, wat is het nou eigenlijk?

We gebruiken het elke dag op onze telefoon, laptop of tablet, maar wat is Wi-Fi nou eigenlijk? Wi-Fi is het hebben van draadloos internet in een klein gebied. Wi-Fi wordt naast een ADSL of kabelverbinding het meest gebruikt. Tegenwoordig is de Wi-Fi technologie zo ontwikkelt dat als je op stap gaat, je bijna overal gratis Wi-Fi hotspots hebt.

 

Verschillen 3G en 4G

Het aantal gratis Wi-Fi plaatsen zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo hebben veel winkels/bedrijven al toegang tot internet, en sinds kort zijn veel bussen en treinen er ook van voorzien. Wanneer we geen gebruik kunnen maken van gratis Wi-Fi, hebben de meeste mensen een abonnement afgesloten op hun telefoon om o.a. overal internet te hebben. Dit noem je een internetverbinding via het gsm-netwerk. In Nederland maken we hiervan gebruik met 3G en 4G. In het verleden bestond er ook 2G, maar daar hebben wij bijna nooit gebruik van gemaakt. Wij beperken ons alleen met 3G en 4G. Er zijn zeker verschillen tussen beiden: 4G is een voorloper van de 3G. Zo heb je sneller internet met 4G dan met 3G, maar je kunt met 4G ook sneller apps downloaden. Als je een app download van 20 mb duurt dat met 3G maar liefst drie minuten. 4G daarentegen heeft dezelfde app binnen 25 seconden gedownload. Daar zit dus duidelijk een verschil in. Wat veel mensen zich afvragen, is of je met 4G meer data gebruikt, maar dat is niet het geval. Je gebruikt waarschijnlijk wel méér data, maar de reden daarvoor is dat je door de snelheid van het internet actiever bent op je telefoon. Er wordt daarom ook aangeraden dat áls je gebruik maakt van 4G, dat je dan beter af bent met een grotere databundel dan dat je hiervoor met 3G had.

 

De toekomst: 5G

5G is de opvolger van 4G; het is veel sneller en het bereik is veel groter. De verbinding is stabieler en betrouwbaarder en geeft daarom de mogelijkheid om voor meerdere intelligente apparaten gebruikt te worden. De verbinding tussen deze apparaten wordt ook wel ‘internet of things’ genoemd. Er is nog niet veel informatie over de snelheid van 5G. Er zijn enkele tests gedaan door Samsung die erop wijzen dat 5G snelheden kan bereik van 10 Gbit per seconde. Dat betekent 1.25 Gigabyte per seconde: honderden keren sneller dan bijvoorbeeld met 4G internet! Maar hoe lang duurt het nog voordat dit waarheid wordt? Vooral in Zuid-Korea wordt er veel geïnvesteerd in de uitrol van 5G. Op de planning staat dat we rond 2020 van 5G gebruik kunnen maken.

 

Toekomst van verbonden zijn

Het gebruiken van internet wordt elk jaar makkelijker en sneller. Veel mensen zien er alleen het positieve van in. We kunnen met een paar tikken op je telefoonscherm communiceren met verre familie en vakantievierende vrienden in het buitenland, een e-mail gaat sneller dan een ouderwetse brief en iemand opbellen is makkelijker gepiept dan de auto pakken en er heen te rijden. En hoewel Wi-Fi en 4G ont-zet-tend handig is, is het voor menig mens een probleem. Even sociaal op de koffie gaan, zit er al vaak niet meer in. Heel gezellig, maar waarom moeite doen als het ook via WhatsApp kan? Het verbonden zijn is sociaal gezien een negatief punt. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er juist daardoor winkels failliet gaan. Mensen kiezen er voor om via internet spullen te kopen. Een telefoon is al gauw €50 á €100 euro goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt. In de winkel kopen is duurder, omdat er ook huur en personeel van moet worden betaald. En de meeste mensen kiezen daar natuurlijk niet voor. Winkels maken daardoor minder omzet tot dat ze failliet gaan en vertrekken uit jouw dorp of stad. Hoe lang zal het duren voordat een dagje winkelen verleden tijd is?

 

Meer weten over Wi-Fi en de gevaren er van? Klik dan hier. 

 

Bronnen:

 

http://www.4g.nl/wat-is-4g/5g-internet/

http://www.4g.nl/wat-is-4g/verschil-3g-en-4g/

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather