Illegaal Downloaden: Waar Komt Het Vandaan?!

De entertainmentindustrie draait op volle toeren. Ondanks het feit dat steeds meer mensen gebruik maken van illegale downloads, maakt deze industrie jaar op jaar winst. Maar dan is de vraag waarom downloaden mensen zoveel illegaal, hoe werkt dat precies en wat zijn de regels?

Het begin van Illegaal Downloaden
Illegaal downloaden lijkt iets van de laatste jaren, maar de 62-jarige jurist Ben van der Eng weet dat illegaal downloaden mogelijk is sinds de allereerste computer “het gezegde luidt: voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar men betaalt liever helemaal niks. Dus toen de computer een normaal gebruiksvoorwerp werd wilde iedereen een computer hebben. Al snel kwamen mensen er achter dat meer dan de helft van de extra toepassingen voor een computers niet gratis waren. Zo is illegaal downloaden een beetje begonnen”.

Downloaden is makkelijker
Toch is illegaal downloaden de laatste jaren echt booming terwijl steeds meer toepassingen gratis zijn, uitzonderingen zoals Spotify even buiten beschouwing gelaten. Volgens van der Eng komt dit omdat illegaal downloaden vooral een stuk makkelijker geworden is. “voorheen waren het voornamelijk web experts en professionele hackers. Maar nu kan zelfs mijn 93-jarige moeder iets van het web afplukken. Naar schatting downloaden nu meer dan 300-miljoen mensen illegaal via het internet”.

Hard tegen Illegaal Downloaden
De landelijke politiek worstelt al jaren met dit fenomeen, maar is nog niet met een keiharde oplossing gekomen. Dit maakt dat veel mensen in een soort ongewis leven, waarin niet duidelijk is wat wel en wat niet mag. “Het Europese hof heeft per mei 2014 besloten dat illegaal downloaden strafbaar is, dit is natuurlijk een maatregel die slaat als een tang op een varken! Het Europese hof denkt mensen een beetje bang te kunnen maken met dit soort kul dreigementen, maar heeft juridisch gezien geen poot om op te staan.”

Niet te Achterhalen
“Ten eerste zijn illegale downloads amper te achterhalen en ten tweede hangt er geen enkele consequentie aan vast. De enige reden waarom mensen zich zorgen zouden kunnen maken is er één die al vele jaren van kracht is: rechthebbende van downloadbare producten kunnen een kort geding aan spannen en via schadevergoedingen flink wat geld aftroggelen, maar veel van die rechthebbende hebben al aangegeven geen individuele downloaders te willen opsporen.”

Waarom een oplossing?
“mensen willen almaar een oplossing vinden op illegaal downloaden maar ik zeg: waarom? Waarom zouden mensen in godsnaam geen film mogen downloaden of een liedje dat ze leuk vinden? Ik denk niet dat de downloaders het probleem zijn maar de mensen die zich alles op de wereld toe eigenen en op alles, maar dan ook echt op alles, winst willen maken.”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather