Illegaal downloaden: Komt hier ooit een eind aan?

Illegaal downloaden is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal, als films en muziek. Veel mensen kijken gratis films op hun computer niet wetend dat het eigenlijk illegaal is. Wanneer is het precies strafbaar, en wat zijn de gevolgen?

Popcorntime & Netflix
Popcorn Time is een illegale tv- en filmstreamingdienst, alleen in Nederland is deze dienst al op 1,3 miljoen apparaten gedownload. Veel van deze mensen weten niet dat deze vorm van downloaden illegaal is. Netflix daarin tegen is een betaalde dienst, waar je voor een paar euro in de maand films en series kan kijken zonder dat dit illegaal is.

Wat maakt Netflix niet illegaal?
In tegenstelling tot Popcorn Time, download je een film op Netflix niet. Je kijkt het beeldmateriaal en klikt het vervolgens weg. Je slaat het materiaal niet op en schendt daarmee niet de auteursrechten.

De gevolgen
Als je een aflevering download van je favoriete serie zal je niet snel opgepakt worden. Stichting Brein (Een stichting die illegale downloaders oppakt) laat weten dat alleen de illegale handelaars worden aangepakt. Zij halen namelijk ook echt geld uit deze business. Wel kunnen de personen wie in handen zijn van de auteursrechten de individuen aanklagen.

Is het illegaal downloaden te stoppen?
Illegaal downloaden is ondanks het ingrijpen van de overheid nooit helemaal te voorkomen. Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van deze veel goedkopere manier van films kijken. Iedereen aanpakken is onmogelijk. Aangezien er heel veel vraag is, en blijft zullen er ook altijd illegale handelaars actief blijven.


 


Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/politiek/plots-is-er-een-downloadverbod-wat-zijn-de-gevolgen~a3633520/
 
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1160049/2009/07/11/Illegaal-downloaden-is-niet-te-stoppen.dhtml

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather