Grooming: Beware Groomers Online

Het is algemeen bekent welke gevaren er allemaal loeren op het net. Van spam naar hackers je computer is niet veilig. Maar hoe veilig ben jij online? Weet je wel met wie je praat? Beware, de groomers zijn online. 

Wat is grooming?
Grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen met uiteindelijke doel: seksuele handelingen. Groomen lijkt veel op de Nederlandse term ‘Kinderlokken’ maar betekent niet perse het zelfde. Bij grooming is er sprake van het ombuigen van relaties zodat ze de seksuele drempels van hun slachtoffer kunnen verlagen

Wie zijn de groomers?
De groomers doen zich voor als een perfecte jongen of meisje. Veel jongeren vallen hier dan ook voor. Uit een onderzoek van de Universiteit van Bergen blijkt dat de gemiddelde groomer een 40 jaar oude man is met een redelijk hoog IQ (104).

Wie zijn de slachtoffers?
Groomers kiezen opzettelijke de ‘zwakkere’ jongeren uit. Dit zijn vaak jongeren met weinig vrienden of problemen thuis. Het AD meldt dat de slachtoffers van groomers gemiddeld 13 jaar oud zijn en 84 procent van de slachtoffers meisjes zijn. Volgens een onderzoek van veiliginternetten.nl heeft twee derde van de jongeren onder de 16 afgelopen jaar wel eens slechte ervaringen op internet gehad.

Hoe gaan groomers te werk?
Groomers gaan heel sluw te werk, zei bouwen eerst een band op met hun slachtoffer zodat ze de groomer vertrouwen. Als het vertrouwen gewonnen is vraagt de groomer vaak naar seksuele handelingen zoals naaktfoto’s of videos. Deze worden later als chantage middelen gebruikt tot offline seksuele handelingen.

Is grooming strafbaar?
Grooming is sinds 1 januari 2010 strafbaar. Als het slachtoffer bewijs kan tonen, kan de dader opgepakt worden. De maximale celstraf is 12 jaar. Dit hangt af van de leeftijd van het slachtoffer en de ernst van de zaak.

 


Bronnen:

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2924468/2011/09/22/Internetpedofielen-gemiddeld-40-jaar-oud.dhtml
http://www.helpwanted.nl/opvoeders/online-benaderd-voor-seks/wat-is-grooming/
http://www.politie.nl/onderwerpen/grooming.html
http://www.wetrecht.nl/seks-met-minderjarigen/

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather