Gameverslaving: Bestaat Het Toch Wel?

Krampende vingers, vierkante ogen, vet haar en zwetende oksels: een gameverslaving is erger dan de gemiddelde mens zou denken. Een dwangmatig gevoel hebben om een game uit te spelen is misschien niet erg voor een enkele keer maar wanneer gamen een prioriteit wordt heb je te maken met een gameverslaving. En met de nieuwe technologie en de steeds verbeterende xbox’s, playstation’s en wii’s komt het steeds vaker voor dat jongeren aan een game verslaving raken

Gameverslaving is een fabeltje
DePers.nl claimt dat Gameverslaving niet bestaat.“Game verslaving bestaat niet, formeel gezien. In het handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoening, het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), komt gameverslaving niet voor.” Claimt het artikel.

Onderzoekers weten wel beter
Tim Schoenmakers van verslavingsonderzoekbureau IVO ziet er toch een probleem in. ‘Waar dat probleem vandaan komt en wat het precies is, is nog in onderzoek.’ En volgens Jeroen Lemmens, die aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op gameverslaving, blijkt echt dat het bestaat. ‘Het is een gedragsverslaving, vergelijkbaar met een gokverslaving. Gameverslaafden kunnen hun gamegebruik niet controleren, ondanks de sociale en emotionele problemen die het veroorzaakt.’

Het gaat om een groot aantal
Lemmens rekenden een paar jaar terug uit hoe groot het probleem is. Zo’n 20.000 jongeren in Nederland hebben er mee te maken en dit lijd tot ernstige gevolgen. Mensen met een Gameverslaving verwaarlozen hun primaire behoeftes zoals bijvoorbeeld hygiene en vervangen deze door uren achter een spelcomputer te zitten.

Uit de ogen van een ex-verslaafde
Saskia (36), was zelf verslaafd aan het spelen van videogames. 72 uur lang kon zij non stop World of Warcraft spelen. Net als bij vele andere verslavingen verwaarloosde Saskia zichzelf en verloor ze bakken met geld om haar gameverslaving te kunnen onderhouden. In eerste instantie geloofden zij niet dat gamen een verslaving was, maar na eigen ervaring bevestigd zij dat deze wel degelijk bestaat.

Conclusie?
Dat een gameverslaving niet bestaat, dat is zeker onzin. Je verliest net als bij velen andere verslavingen veel van je bezittingen en komt hygiëne en sociaal contact op de tweede plaats. Waarom getwijfeld wordt kan zijn omdat ze de nicotine in het gamen nog niet hebben ontdekt, denken daarom dat het geen verslaving is.

Is gamen een verslaving ?

Ja, een gameverslaving bestaat wel degelijk.
Nee, gamen is geen verslaving.

Poll Maker

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather