Fotoliegen: Liegen Mag Niet Maar Foto Liegen Wel?

Tegenwoordig is iedereen een fotograaf, maar zijn al deze foto’s wel echt? Het begrip ‘fotoliegen’ wordt steeds bekender. Er zijn zelfs al cursussen om de werkelijkheid naar je hand te leren zetten.
Wij interviewde Else Kramer over fotoliegen en de fotolieg cursus die zij geeft.

Waarom doen we aan fotoliegen?
Waarom we fotoliegen hangt helemaal van het soort fotoliegen af. Maar uiteindelijk gaat het om beïnvloeding. Mensen laten denken dat je mooi, leuk, geweldig, machtig en superieur bent bijvoorbeeld. Zeker nu iedereen fotografeert en op sociale media zit doen we dat veel. Soms willen mensen ook de geschiedenis beïnvloeden of de publieke opinie. Dat zijn natuurlijk veel ernstigere vormen van fotoliegen.

Hoe kwam u op het idee om deze cursus te geven?
Ik kwam op het idee om de cursus te geven doordat ik foto’s zag bij het Nationaal Archief die waren gemaakt bij razzia’s in Amsterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontzettend heftige beelden om te zien. Toen realiseerde ik me hoeveel manieren er zijn om verslag te doen van bijvoorbeeld een oorlog en hoe het tegenwoordig lastiger is om te weten of foto’s ‘echt’ zijn of niet.

“Wanneer gaat foto liegen te ver?” deze vraag vroegen wij aan verschillende bijgangers

“Wanneer het zo overtuigend goed gedaan wordt dat het te ver van de werkelijkheid af komt te staan. Of wanneer er een kwetsende en of schokkende foto van wordt gemaakt. En dan wil ik ten overvloede benadrukken dat discriminatie onder kwetsen valt”.

“Feiten verdraaien gaat zeker te ver. Dus waar het om nieuwsfoto’s gaat mag je niet dusdanig manipuleren dat je de werkelijkheid geweld aan doet (zeker niet klonen of voorwerpen verwijderen)”.

“Fotoliegen gaat te ver als mensen met opzet in een kwaad daglicht worden gesteld waarbij duidelijk is dat het niet humoristisch bedoeld is. Als er een bedrieglijk echte waarheid wordt gefingeerd vanuit onethische motieven”.

“Fotoliegen gaat naar mijn idee ook te ver zodra jonge meisjes geen idee meer hebben hoe een echte vrouw eruit ziet omdat iedereen gefotoshopt wordt. Als zelfs de Opzij niet 100% fotoshopvrije editie kan uitbrengen want dan zouden ze adverteerders tegen het hoofd stoten. Eigenlijk gaan we in het gewone dagelijks leven dus al veel te ver”.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather