De Cloud: Wat Sturen We De Lucht In?

Je hoort het steeds vaker, bestanden en gegevens die opgeslagen worden in de zogenaamde ‘cloud’. Wat is die cloud nou eigenlijk? Hoe werkt het? Waar gaan de bestanden heen die je via de cloud opslaat? Brengt het risico’s met zich mee en wat houden die in? Veel mensen vragen zich dit af en het is tijd om met antwoorden te komen. Wij spraken met Daphne van der Kroft van de organisatie Bits of Freedom, een organisatie die digitale burgerrechten verdedigt.

De cloud: Wat is het?
“De cloud is niets anders dan data die we ooit lokaal hadden opgeslagen op bijvoorbeeld een computer of op een usb stick maar die we nu online op een server van een bedrijf zetten. De cloud is dus een concept waardoor we onze bestanden en gegevens online kunnen opslaan.”

Verschillende Clouds: Is er één cloud of zijn er meerdere?
De naam cloud past goed bij het doel van de cloud. Wij hebben op aarde niet één grote wolk boven ons hangen die de regen opslaat maar verschillende, kleinere wolkjes. Dit is ook het geval bij de online cloud. “Verschillende bedrijven hebben verschillende clouds, zo heb je de iCloud van Apple, dropbox et cetera.”

Voordelen van de cloud: Waar kan ik de cloud voor gebruiken?
“De cloud heeft zijn voordelen, wanneer je je bestanden kwijtraakt, zijn ze online altijd terug te vinden. Je kan daarbij ook met verschillende devices bij je bestanden.” Je kan je computer, smartphone en tablet allemaal met elkaar synchroniseren waardoor je op verschillende apparaten je bestanden kan bewerken en bekijken.

De nadelen van de cloud: Brengt de cloud risico’s met zich mee?
“Wanneer je bestanden in de cloud zet, zitten er natuurlijk ook risico’s aan verbonden. Dat je je bestanden via een andere service opslaat, betekend ook dat andere mensen er bij kunnen. Hackers zouden kunnen proberen bij je bestanden of gegevens te komen. Ook kan de overheid bij de gegevens. Elke dienst kan door de overheid worden benaderd. Wanneer er een misdaad word gepleegd, kan de politie gegevens opvragen van een verdachte.”

Bedenk van te voren dus altijd goed wat je wel en niet in de cloud zet.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather