DDoS aanvallen: Een opkomend probleem?

Kun je een DDoS aanval afweren? Wie zitten er achter zulke aanvallen? En waarom komen er steeds meer van zulke aanvallen?

 

Intro 

Een DDos-aanval, is een poging om een dienst, computer of computernetwerk onbruikbaar te maken. Bij een DDos-aanval, vallen meerdere computers hun doelwit aan. Anonymous, een groep internetactivisten, maakt veel gebruik van zulke aanvallen.

 

Bescherming 

Deze DDos-aanvallen worden tegenwoordig uitgevoerd door professionele hackers, des te meer reden om op onze hoede te zijn. Er zijn verschillende manieren om jouw organisatie te beschermen tegen DDos-aanvallen. Een maatregel is de relatie tussen finanicële instellingen, de overheid en het publiek op gebied van cybersecurity te verbeteren. Informatie wordt met elkaar gedeeld om tot een oplossing te kunnen komen.

Een andere manier om je tegen een DDos-aanval te verweren is door flexibel te reageren: De tactieken van de aanvallen veranderen namelijk steeds en als bedrijf moet je hierop inspelen.

Een derde manier is een noodplan op stellen. Bedenk welke applicaties of websites het meeste risico lopen en gebruik het noodplan om op een aanval te reageren.

Een derde manier is het weghalen van de aanval bij je netwerk. Pak de aanval aan voordat het je netwerktoegang bereikt.

De derde maatregel is het toepassen van DPI. Met een DPI kan je zien wat er op de applicatie laag gebeurt. Dit omdat de geniepigste aanvallen zich richten op applicaties.

 

Waarom kom er steeds meer van zulke aanvallen?

Eind jaren ’90 werden de DDos aanvallen immens populair. De aanvallen kwamen grootschalig voor, al hoewel de regering en veiligheidsinstellingen nog weinig verstand hadden van het afweren van zo een aanval.

Vanaf april 2013 werden ook Nederlandse bedrijven flink getroffen door deze cyberaanvallen. Zo zijn bijvoorbeeld de ING en de ABN-amro banken een tijd uit de lucht geweest. Ook de KLM is een tijd offline geweest door een DDos aanval. Personen die aanvallen als deze uitvoeren zijn vaak in grote getalen en hebben genoeg verstand van het online netwerk om relatief goed anoniem te blijven. Toch zijn er al genoeg mensen opgepakt, dit door de sporen die ze hebben achterlaten, maar ook dankzij de steeds rijker wordende research die ernaar wordt gedaan. Ondanks deze vooruitgang, worden de hackers zelf ook steeds wijzer.

 

Bronnen:

 

http://www.quanza.net/expertise/ddos/

 

http://computerworld.nl/beveiliging/78286-7-basismaatregelen-tegen-ddos-aanvallen

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Distributed_denial-of-service

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather