Cyberpesten: pesten via internet

Pesten, we blijven de term vaak horen. Als het niet bij je zelf is gebeurd dan wel bij iemand in je omgeving. Dankzij de sociale media en chatprogramma’s waar we zogenaamd dichterbij elkaar kunnen komen is het perfecte hulpmiddel voor Cyberpesten.

Wat is Cyberpesten?
Cyberpesten is eigenlijk heel simpel uitgelegd, een persoon pesten met het gebruik van het web. De slachtoffers van Cyberpesten kent geen doelgroep en zo de pesters ook niet. Cyberpesten komt dan wel het meest voor bij kinderen en tieners, maar volwassenen zijn ook de klos.

Waarom online?
Cyberpesten is een vrij heftige vorm van pesten. Het gebeurt vaak anoniem waardoor het slachtoffer er moeilijk kan achter komen wie die gemene berichten heeft gestuurd. Anoniem voelt de pester zich veilig zodat het slachtoffer hen niets kunt doen en ook niet kan aanspreken. Uit een Belgisch onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 jongeren gepest wordt op het internet.

Is er een oplossing?
Op dit moment is er geen wetsartikel die cyberpesten expliciet strafbaar stelt. Wel kun je aangifte doen voor bijvoorbeeld portretrecht, hacking en grooming. Hier is uiteraard wel bewijs voor nodig, zoals schermafdrukken. De straffen van de daders van cyberpesten kunnen een taakstraf of geldboete zijn. Maar een oplossing? Die is er niet.

Kun je het voorkomen?
Zorg er voor dat je Cyberpesten voorkomt door nooit je persoonlijke gegevens aan vreemde mensen door te geven en onbekende mensen niet te accepteren op welke vorm van social media dan ook. Wees ook voorzichtig met het gebruik van de webcam, de gene aan de andere kant kan foto’s nemen zonder dat je het door zou hebben.

Praat erover.
Als voorkomen niet lukt zou je als slachtoffer er over kunnen praten met een vertrouwens persoon. Het is niet de schuld van het slachtoffer en dat zal het ook nooit wezen. Zij denken alleen vaak dat ze hun problemen zelf moeten oplossen. Als een persoon in jou omgeving slachtoffer zou kunnen zijn laat hun dan ook merken dat ze er niet alleen voor staan.
 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather