Criminaliteit in beeld: Hoe en waarom?

Weggegeven politiebeelden

 

camerabeelden van winkelovervallen, op beeld vastgelegd uitgaansgeweld of voorvluchtige die op meerdere plekken in Nederland op camera vastgelegd zijn. Maar heeft het vrijgeven van zulke beelden door de politie wel echt zin? Is er een groeiend aantal opsporingen sinds veel criminele beelden via sociaal media gedeeld worden? En hoe zit dat nou precies met privacy rechten van de crimineel zelf uit?

 

Een stukje bewijs

Je hoeft ’s avonds de tv naar aan te zetten en je wordt overdonderd met programma’s waar misdaad aan bot komt. Soms blijft het bij schokkerige, donkere camerabeelden met slechte kwaliteit waarbij de dader een capuchon op heeft en heel snel door beeld loopt – soms zijn mensen duidelijk herkenbaar.

 

Een oplettend oog

Overal komen steeds meer camera’s te staan. Op grote pleinen, in discotheken, bij belangrijke gebouwen en zelfs bij mensen thuis. We kunnen wel alles vast gaan leggen, Maar zijn mensen zich er ook van bewust dat dit ook allemaal als bewijsmateriaal gaat leveren voor de politie?

 

Openbaar vervoer

OV-bedrijven maken eveneens gebruik van grootschalig cameratoezicht. Een zoek- en belronde van de grootste bedrijven levert op:

Schiphol: 1400 camera’s
NS: 4200 camera’s (3500 op stations, 700 in treinen).
Arriva: Op 1113 objecten hangen camera’s (100 treinen, 1000 bussen en 13 boten)
GVB Amsterdam: 2628 camera’s (780 metro(stations), 1019 op de trams, 775 op de bussen, 54 op de veren).
RET: 6000 camera’s
Connexxion: 1900
Veolia: 1800 camera’s

 

Kosten camerabeelden

Uit onderzoek van AT5 blijkt dat de politie tonnen betaald voor camerabeelden. In 2014 waren de kosten van het bekijken van camerabeelden €270,000 en het jaar daarvoor nog maar €320,000. Het feit dat het zo duur is om de beelden op te halen, is omdat het als een drempel dient voor het onnodig ophalen van beelden. Er wordt nu pas echt iets aangevraagd qua beeldmateriaal wanneer het echt van belang is.

 

Rechten van criminelen wat betreft beeldmateriaal

In 2011 heeft de Tweede Kamer besloten dat beelden van criminelen gewoon online gezet mogen worden. Wel moet er aangifte gedaan en zijn moeten de beelden langs de politie geweest zijn. ‘Geenstijl’ haakt hierop in door te zeggen dat criminelen geen comfort zone moet mogen hebben waarin ze kunnen wegduiken.

 

afbeelding bij camerabeelden politie

 

Bronnen

http://sargasso.nl/cameratoezicht-in-nederland-hoeveel-cameras-zijn-er-eigenlijk/ – voor de schatting van hoeveel camera’s er in het openbaar vervoer aanwezig zijn.

 

http://www.at5.nl/artikelen/140695/politie_betaalt_banken_tonnen_voor_camerabeelden – Het artikel van at5, waarin beschreven staat hoeveel geld het ongeveer gekost heeft om camerabeelden op te halen met daarbij ook de reden van de enorm hoge prijs.

 

http://www.camilleri.nl/2011/11/tweede-kamer-geen-privacy-meer-voor-criminelen/ – Tweede kamer uitspraak over rechten van criminelen wat betreft camerabeelden en geenstijl die hierop inhaakt.

 

 

Hieronder beelden die wèl helder zijn. De daders zijn duidelijk herkenbaar: 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather