Creative Commons: Een project voor het bevorderen van open inhoud

Veel mensen weten niet wat Creative Commons is. Creative Commons is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open inhoud. Het wil het mogelijk maken om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld gemakkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Het project biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.

Het begin
Creative Commons werd in 2001 opgericht door onder andere Lawrence Lessig. Lessig is een Amerikaanse professor in de rechten aan de Universiteit van Stanford. Hij is vooral bekend als een van de meest prominente voorvechters van een losser beleid op het gebied van het auteursrecht. Ook is hij een van de geestelijke vaders van de Free Culture beweging.

Kenmerken
Er zijn vier kenmerken waar Creative Commons zich aan houd. Naamsvermelding, niet-commercieel, geen afgeleide werken en gelijk delen. Creative Commons kenmerkt haar licenties doordat ze heeft gezorgd dat de licenties begrijpelijk zijn voor zowel mensen als voor machines. De licenties zijn afdwingbaar voor de rechtbank.

Creative Commons Nederland
Het Instituut voor Informatierecht, Waag Society en Kennisland hebben een samenwerkingsverband en verzorgen de Nederlandse versies van de Creatie Commons-licenties. Creative Commons Nederland heeft 4.0 versies, de licenties vertaald naar en aangepast aan het Nederlandse recht. Met de licenties kunnen Nederlandse schrijvers, fotografen, filmmakers, musici en andere contentproducten hun werk vrij voor het publiek beschikbaar maken.

Media
Er zijn verschillende projecten die Creative Commons-licenties gebruiken. Waaronder Wikipedia en Wikibooks. Daarnaast bestaat er op Wikimedia Commons de mogelijkheid om media, zoals afbeeldingen, onder een vrije variant van de Creative Commons-licentie op alle Wikimedia-projecten te uploaden. De Wikimedia Foundation gebruikt de licentie CC BY-SA 3.0.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather