Big Data: Do You Feel Safe?

Data is overal. Apps, video’s, smartphones, tweets, sensoren, alles levert (digitale) data op. Computers worden steeds sneller en sterker en zijn in staat om deze grote berg aan data te analyseren. Zo’n analyse kan verbanden ontdekken die mensen zelf niet kunnen maken. Dit zorgt voor inzichten en zelfs de mogelijkheid om zaken te voorspellen.

Big data, wat is het eigenlijk?
Big data word met name gebruikt voor marketing, reclame van bedrijven en politie onderzoek. Door al jou informatie kan een bedrijf makkelijk reclame maken voor jou. Ze weten wat je leuk vind en waar je van houd, zo kunnen ze jou precies het product aanbieden wat jij wil. Big data hoeft niet alleen te ontstaan door middel van social media, het is alles wat je doet. Bij politie onderzoek kunnen ze door middel van big data jou elke stap volgen.

They know what we’re doing
Informatie is macht. Big Data kan toegepast worden op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is een webshop die een klant herkent, daarnaast weet wat de zoek- en aankoopgeschiedenis is van deze klant en hierdoor een passende aanbieding voor de klant creëert.

They’re watching us
Daarnaast kunnen ze gebruik maken van de informatie die we delen op sociale media en informatie van gps-signalen die smartphones versturen. Zo weet je waar je klant is en wat hij of zij wil. Met al deze informatie kun je als ondernemer op de markt inspelen en voorspellen wat voor het bedrijf het beste is om te doen. Het samenbrengen van alle informatie over je bedrijf laat precies zien wanneer er goed wordt gepresteerd en wat je kunt doen om je bedrijfsprocessen te verbeteren.

They care for us
Ook doctoren en patiënten profiteren van Big Data analyse. Doctoren die toegang hebben tot alle patiëntgegevens over de hele wereld, kunnen bekijken welke behandeling het best gelukt is op patiënten met dezelfde symptomen. Verzekeringsmaatschappij Aetna maakt bijvoorbeeld al gebruik van de beschikbare hoeveelheid data om hart- en vaatziekten vroegtijdig te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen.

They’re following us
Daarnaast profiteren ook stadsplanners van de Big Data. Zij monitoren de bewegingen van mensenstromen en individuele personen en analyseren deze informatie.
Een Amerikaans bedrijf wil computermodellen ontwikkelen die in staat zijn Big Data te analyseren om zo te kijken wat een nieuwe buslijn voor invloed heeft op de werkgelegenheid, criminaliteit en energieverbruik in een bepaald gedeelte van de stad.

They make our life easier
Het voordeel voor ons is dat er ‘slimme’ producten ontstaan die zich afstemmen op onze persoonlijke behoeften. Denk hierbij aan een tandenborstel die zijn bewegingen afstemt op onze manier van poetsen en de vorm van ons gebit, een autoverzekeringsmaatschappij die de tarieven aanpast op basis van data over ons rijgedrag en thermometers die in staat zijn de temperatuur in onze huizen op te schroeven, vóórdat we binnen zijn.

Wat zijn de nadelen?
De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit explosief, omdat tegenwoordig alles en iedereen online is en in verbinding staat met het internet.
Internet is in deze tijd niet meer weg te denken. Iedereen maakt er gebruik van en iedereen is blij als er weer een nieuwe foto of video verschijnt. Hoe leuk het ook allemaal mag klinken, er zijn nadelen.

You’re leaving a trace
Elke muisklik, elk telefoontje en elke keer dat je je pinpas of bonuskaart gebruikt: je laat voortdurend een spoor van gegevens achter. Op zich lijken deze gegevens misschien onbelangrijk, maar wie ze aan elkaar knoopt kan verrassend veel over je te weten komen. Je lichamelijke en psychische gezondheid, je gemoedstoestand, je seksuele voorkeur en hoe gevoelig je bent voor korting; het zijn enkele voorbeelden van de informatie die veel mensen onbewust de wereld in gooien en iedereen kan het oprapen.

We’re attracting them
Het publiceren van je eigen gegevens is al een grote fout. Natuurlijk, een leuke “selfie met je besties” online zetten kan niet zoveel kwaad. Of een statusupdate dat je je verveelt en dat je je vrienden er maar mee gaat vervelen. Maar vervolgens posten we op onze tijdlijn dat we een weekendje weg gepland hebben staan over een week. Die informatie is heerlijk voor inbrekers en mensen die wat bij willen verdienen.

Wees voorzichtig met wat je deelt
Je moet altijd goed opletten met wat je plaatst en online zet om met de wereld te delen. Je gegevens worden opgezocht als je bijvoorbeeld gaat solliciteren. Vele bedrijven letten meer op wat de sollicitant z’n Facebookpagina staat dan op zijn echte originele CV. Het is dan niet slim om allemaal foto’s van jezelf erop te zetten van een goede avond uit.

Er zijn nadelen, maar die heb je (bijna) helemaal zelf in de hand.

Wat is de invloed?
Wat de invloed van big data is, is lastig te zeggen. We weten namelijk nog niet precies waarvoor al onze informatie gebruikt wordt. Google houdt bijvoorbeeld geheim met wie zij de gegevens en zoekresultaten van hun gebruikers deelt. Wel weten we dat big data bijvoorbeeld invloed heeft op welke producten er in de aanbieding zijn en welke media content we te zien krijgen.

Verschillende meningen
De mening over het verzamelen van big data lopen sterk uiteen, de een vindt het een eng idee dat al hun informatie en elke handeling wordt vastgelegd, maar de ander ziet het als verbetering van producten en content. We gaan hierdoor naar een wereld waar niets geheim is en waar elk product wat je koopt, elk nummer dat je luistert en elke film die je kijkt al voorspelt was door de grote gegevensbeheerders.

De conclusie is dus dat big data steeds meer groeit, en dat het steeds meer invloed op ons zal hebben.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather